LEMNISCAAT
PPraktijk voor Traditionele Chinese Geneeswijzen, Acupunctuur, Healing en Coaching
Madelon Terwey

TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen)

Diagnose volgens de TCG


De diagnose in TCG is gebaseerd op drie methoden:
  • observatie (o.a van de tong)
  • palpatie (o.a. het voelen van de pols)
  • het stellen van vragen
Om een voorbeeld te geven: inspectie van de tong is een diagnostische methode. Volgens de theorie van de TCG zijn de meridianen allen direct of indirect verbonden met de tong. Dat wil zeggen dat veranderingen van een beeld of een disbalans zich kunnen manifesteren op de tong. Men kan een beoordeling maken of bij de cliŽnt de vitale Qi voldoende of onvoldoende is, wat de locatie is van de disbalans, etc.

Zo ook is de polsconditie een weerslag van de conditie van de meridianen, waardoor het voelen van de pols tot steun kan zijn in de beoordeling van energiestatus, locatie en aard van de disbalans. Per pols zijn er 3 locaties met elk 2 levels waar de meridianen te voelen zijn. Op de oppervlakkige locaties zijn de yang meridianen en op de diepere locaties zijn de yin meridianen voelbaar.

Door vragen te stellen op divers vlak, kan, samen met de overige diagnose methoden, een Chinees beeld gevormd worden door de gegeven kenmerken die in de antwoorden te vinden zijn en kan een behandelplan gemaakt worden.