LEMNISCAAT
Praktijk voor Traditionele Chinese Geneeswijzen, Acupunctuur, Healing en Coaching
Madelon Terwey

TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen)

TuiNa: Chinese manuele therapie

TuiNa (spreek uit Twee Na) maakt gebruik van een grote variatie massagetechnieken die vooral in China werden gebruikt maar die zich momenteel snel over de gehele wereld verspreiden. TuiNa is niet te vergelijken met Westerse massages, die meestal zijn gericht op het specifiek behandelen van spieren en spiergroepen. TuiNa kan worden gebruikt voor ontspanning, maar tevens voor het behandelen van een grote verscheidenheid aan medische klachten. Daarom wordt TuiNa ook wel omschreven als Chinese Medische Massage.

TuiNa: behandelingsprincipes

TuiNa therapie maakt gebruik van manuele technieken om energetische disharmonieën, die ziekte tot gevolg hebben, te behandelen. Dit bereikt de TuiNa therapeut door:
  • het verwijderen van de obstructies in de energiestroom Qi in het gehele lichaam.
  • het bevorderen van de toename van de circulatie van Qi en Bloed.
  • herstel van gewrichtsklachten en het mobiliseren van de gewrichten.
  • herstel van schade aan de weke delen.
  • verbeteren van de functies van de interne organen.
  • reguleren van het zenuwweefsel.

TuiNa: manuele technieken

Een TuiNa therapeut beschikt over een groot aantal verschillende technieken. Hiermee is het mogelijk, o.a. verklevingen op te heffen, dislocaties te reduceren, pijn en spasmen op te heffen, spieren en pezen te ontspannen, meridianen te déblokkeren, het Bloed te stimuleren, de Qi circulatie te herstellen en bevorderen en de functies van organen, ingewanden en zenuwstelsel te reguleren. TuiNa kan heel goed samengaan met andere Chinese en/of Westerse therapievormen, als zijnde één van de aspecten van een volledige behandelingsstrategie.