De innerlijke mens
Voeding
Voedingsleer is in China een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen.
Voeding is energie. Energie die het lichaam in bruikbare vorm omzet, om goed te kunnen blijven functioneren en in balans te blijven.
Elk voedingsmiddel heeft een bepaalde energie bij zich.
Je hebt verwarmende voeding, verkoelende voeding, neutrale voeding, koude voeding en hete voeding. Maar er bestaat bijvoorbeeld ook voeding die verslijmend werkt in het lichaam.
Vroeger werd me altijd verteld dat overal waar “te” voor staat niet goed voor je is en dat klopt. Je kan, als je maar afwisselt tussen de verschillende voedingsgroepen, best weleens iets nemen wat bekend staat als ongezond (suiker bijvoorbeeld), maar als je te veel van hetzelfde neemt wordt het systeem uit balans gebracht en kunnen er klachten ontstaan.
De jaargetijden spelen ook een rol in het behoud van de balans door rekening te houden met wat je eet in welk jaargetijde. Als je bijvoorbeeld ijs gaat eten in de winter dan kan dat een te koud effect hebben in het lichaam en als je stamppot gaat eten in de zomer kan dat teveel hitte geven, waardoor het systeem uit balans kan raken. Klimaat, leefomstandigheden en bijvoorbeeld leeftijd zijn ook factoren waar rekening mee wordt gehouden.
De schijf van vijf van het voedingscentrum is op een andere manier toe te passen in de Chinese voedingsleer, namelijk via de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Deze elementen werken samen en houden alles zoveel mogelijk in balans. (zie voor meer informatie over de vijf elementen op de betreffende pagina).
Bij elk element passen voedingsmiddelen met verschillende kenmerken. Dit op elkaar afgestemd geeft balans.
Voeding kan in de Chinese praktijk ook veel informatie geven over de bron van de disbalans of klacht van iemand. Bijvoorbeeld de voorkeur voor bepaalde voeding, waar heb je veel of weinig behoefte aan, waar houd je van en wat vind je echt niet lekker. Ook de verschillende smaakvoorkeuren geven informatie.
Tijdens de intake zal ik dan ook wat vragen kunnen stellen over het voedingspatroon en de voorkeuren en op sommige momenten zou ik, indien gewenst, een advies kunnen geven om de balans te helpen herstellen.
Kruiden
De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een rijke kennis op het gebied van kruidengeneeskunde.
Herbalisten hebben zich gespecialiseerd in dit vak. Ook hier is de basis de traditionele Chinese holistische filosofie.
Westerse kruiden en planten kunnen ook vanuit deze basis ingezet worden, dit zijn de westerse fytotherapeutica.
De planten en kruiden die voor geneeskunde gebruikt worden hebben bepaalde eigenschappen die ingezet kunnen worden bij klachten.
Elk deel van een plant (wortel, stengel, blad, bloem, vrucht) wordt meestal gebruikt en heeft z’n eigen kenmerken, maar ook de optelsom van alle delen kan een meerwaarde in de werking geven.
Van de huidige farmaceutische (chemische) medicijnen ligt de bron in de plantgeneeskunde.
Er worden werkzame stoffen uit de plant gehaald en nagemaakt, hulpstoffen aan toegevoegd en zo een medicijn ontwikkeld voor bepaalde klachten. Eigenlijk is het jammer dat daarbij niet gekeken wordt naar de werking van de plant als geheel, want de combinatie van de verschillende delen heeft een grote toegevoegde waarde in de werking er van. Zo zou het bijvoorbeeld minder bijwerkingen kunnen geven.
Daarom zijn kruiden vaak ook in te zetten naast reguliere medicatie, om bijvoorbeeld de bijwerkingen er van te verminderen of weg te nemen. Maar ook omdat met het inzetten van kruiden niet alleen naar de klacht wordt gekeken maar naar de algehele balans.
Ik werk soms met Spagyrische essences en Bachbloesems, indien nodig, als ondersteuning van de behandeling. Dit zijn middelen afkomstig van planten en bloemen. Het eindproduct wordt op een bepaalde manier geproduceerd en werkt ook op de totale balans, dus zowel op fysiek als op mentaal, emotioneel en energetisch niveau, afhankelijk van de keuze van de middelen, onderlinge verhouding en mate van dosering.
Vitaminen en Mineralen supplementen
Het komt voor dat niet alle vitaminen en mineralen uit de voeding gehaald worden. Dan kan er een tekort ontstaan waardoor het systeem uit balans raakt.
Als het lichaam het zelf niet kan oplossen of als de opname verstoord is omdat er een mineraal of vitamine mist, is het een optie om een aanvulling te nemen.
Je kan veel dingen meten in het bloed via regulier bloedonderzoek, maar vaak is dat niet nodig en kan je uit de kenmerken die er zijn (blijvende moeheid, duizeligheid, spierkrampen, hormonale wisselingen, enz.) voldoende informatie halen om een bepaald mineraal of vitamine naast de voeding te nemen, totdat het lichaam het zelf weer in balans kan brengen.
Hiervoor moet soms wel de voeding aangepast worden, zodat het systeem de benodigde stoffen hier weer uit kan halen.
Het kan dus zijn dat ik aanraad om (tijdelijk) een vitamine of mineraal te nemen als aanvulling op de voeding.