De innerlijke mens

Voeding

Voedingsleer is in China een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen.
Voeding is energie. Energie die het lichaam in bruikbare vorm omzet, om goed te kunnen blijven functioneren en in balans te blijven.

Elk voedingsmiddel heeft een bepaalde energie bij zich.
Je hebt verwarmende voeding, verkoelende voeding, neutrale voeding, koude voeding en hete voeding. Maar er bestaat bijvoorbeeld ook voeding die verslijmend werkt in het lichaam.

Vroeger werd me altijd verteld dat overal waar “te” voor staat niet goed voor je is en dat klopt. Je kan, als je maar afwisselt tussen de verschillende voedingsgroepen, best weleens iets nemen wat bekend staat als ongezond (suiker bijvoorbeeld), maar als je te veel van hetzelfde neemt wordt het systeem uit balans gebracht en kunnen er klachten ontstaan.

De jaargetijden spelen ook een rol in het behoud van de balans door rekening te houden met wat je eet in welk jaargetijde. Als je bijvoorbeeld ijs gaat eten in de winter dan kan dat een te koud effect hebben in het lichaam en als je stamppot gaat eten in de zomer kan dat teveel hitte geven, waardoor het systeem uit balans kan raken. Klimaat, leefomstandigheden en bijvoorbeeld leeftijd zijn ook factoren waar rekening mee wordt gehouden.

De schijf van vijf van het voedingscentrum is op een andere manier toe te passen in de Chinese voedingsleer, namelijk via de vijf elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Deze elementen werken samen en houden alles zoveel mogelijk in balans. (zie voor meer informatie over de vijf elementen op de betreffende pagina).
Bij elk element passen voedingsmiddelen met verschillende kenmerken. Dit op elkaar afgestemd geeft balans.

Voeding kan in de Chinese praktijk ook veel informatie geven over de bron van de disbalans of klacht van iemand. Bijvoorbeeld de voorkeur voor bepaalde voeding, waar heb je veel of weinig behoefte aan, waar houd je van en wat vind je echt niet lekker. Ook de verschillende smaakvoorkeuren geven informatie.

Tijdens de intake zal ik dan ook wat vragen kunnen stellen over het voedingspatroon en de voorkeuren en op sommige momenten zou ik, indien gewenst, een advies kunnen geven om de balans te helpen herstellen.

Kruiden

De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een rijke kennis op het gebied van kruidengeneeskunde.
Herbalisten hebben zich gespecialiseerd in dit vak. Ook hier is de basis de traditionele Chinese holistische filosofie.

Westerse kruiden en planten kunnen ook vanuit deze basis ingezet worden, dit zijn de westerse fytotherapeutica.
De planten en kruiden die voor geneeskunde gebruikt worden hebben bepaalde eigenschappen die ingezet kunnen worden bij klachten.
Elk deel van een plant (wortel, stengel, blad, bloem, vrucht) wordt meestal gebruikt en heeft z’n eigen kenmerken, maar ook de optelsom van alle delen kan een meerwaarde in de werking geven.

Van de huidige farmaceutische (chemische) medicijnen ligt de bron in de plantgeneeskunde.
Er worden werkzame stoffen uit de plant gehaald en nagemaakt, hulpstoffen aan toegevoegd en zo een medicijn ontwikkeld voor bepaalde klachten. Eigenlijk is het jammer dat daarbij niet gekeken wordt naar de werking van de plant als geheel, want de combinatie van de verschillende delen heeft een grote toegevoegde waarde in de werking er van. Zo zou het bijvoorbeeld minder bijwerkingen kunnen geven.
Daarom zijn kruiden vaak ook in te zetten naast reguliere medicatie, om bijvoorbeeld de bijwerkingen er van te verminderen of weg te nemen. Maar ook omdat met het inzetten van kruiden niet alleen naar de klacht wordt gekeken maar naar de algehele balans.

Ik werk soms met Spagyrische essences en Bachbloesems, indien nodig, als ondersteuning van de behandeling. Dit zijn middelen afkomstig van planten en bloemen. Het eindproduct wordt op een bepaalde manier geproduceerd en werkt ook op de totale balans, dus zowel op fysiek als op mentaal, emotioneel en energetisch niveau, afhankelijk van de keuze van de middelen, onderlinge verhouding en mate van dosering.

Vitaminen en Mineralen supplementen

Het komt voor dat niet alle vitaminen en mineralen uit de voeding gehaald worden. Dan kan er een tekort ontstaan waardoor het systeem uit balans raakt.
Als het lichaam het zelf niet kan oplossen of als de opname verstoord is omdat er een mineraal of vitamine mist, is het een optie om een aanvulling te nemen.

Je kan veel dingen meten in het bloed via regulier bloedonderzoek, maar vaak is dat niet nodig en kan je uit de kenmerken die er zijn (blijvende moeheid, duizeligheid, spierkrampen, hormonale wisselingen, enz.) voldoende informatie halen om een bepaald mineraal of vitamine naast de voeding te nemen, totdat het lichaam het zelf weer in balans kan brengen.
Hiervoor moet soms wel de voeding aangepast worden, zodat het systeem de benodigde stoffen hier weer uit kan halen.

Het kan dus zijn dat ik aanraad om (tijdelijk) een vitamine of mineraal te nemen als aanvulling op de voeding.

Hotstone Massage

Hotstone massage is een massage die gedaan wordt met vulkanische stenen, deze kunnen de warmte goed vast houden.
De stenen worden op bepaalde plekken gelegd op het lichaam, waardoor de warmte goed kan intrekken en het weefsel er onder kan ontspannen.
Ook kan met de stenen worden gemasseerd, waardoor je blokkades opheft en de doorbloeding lokaal stimuleert door de warmte die de stenen afgeven.

Zo ontstaat er een diepe ontspanning.

SLUITEN

Klassieke massage

Klassieke massage combineer ik eigenlijk altijd met TuiNa.

Deze massagevorm geeft een gevoel van wellness, het ontspant en activeert het lichaam, bevordert de doorstroming, heft blokkades op, helpt afvoeren (van bijvoorbeeld afvalstoffen) en verwarmt.

Samen met de TuiNa technieken kan je op een nog dieper niveau in het lichaam werken, wat een langdurig effect kan geven.

SLUITEN

Auriculotherapie (ooracupunctuur)

Ooracupunctuur is ook een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Het oor wordt gezien als een omgekeerde foetus, het hele lichaam is terug te vinden in het oor. De punten in het oor kunnen gevonden worden met een puntzoeker. Als het punt gevonden is kan er een gewoon acupunctuurnaaldje, een verblijfsnaaldje (deze kan een paar dagen tot 2 weken blijven zitten) of een magnetisch bolletje of korreltje (deze worden op het punt geplakt) geplaatst en balanceren op deze manier het systeem.

Ooracupunctuur wordt gebruikt als aanvulling op de lichaamsacupunctuur en staat bekend als ondersteuning bij de behandeling van verslavingen (roken, alcohol, suiker) en afvallen.

Oorkaarsen

Oorkaarsen zijn holle kaarsen van bijenwas gemaakt die ingezet kunnen worden om te verwarmen en energie op te bouwen (bij bijvoorbeeld tinnitus (oorsuizen) als aanvulling op de acupunctuur behandeling) en het geeft een ontspannen gevoel (alsof je bij een haardvuurtje zit, dit geluid hoor je ook tijdens de behandeling). Ze worden ook ingezet om overtollig oorsmeer te verwijderen; door de warmte wordt het oorsmeer vloeibaar en wordt het als het ware uit het oor getrokken door de zuigende werking van de brandende oorkaars.

SLUITEN

Reading

Reading gebruik ik vooral om te observeren, om vast te stellen wat nodig is voor diegene die bij mij in de praktijk is en om informatie te kunnen geven waarmee nieuwe inzichten of openingen kunnen ontstaan.

Dit kan op verschillende niveaus. Ik kan de fysieke kenmerken observeren (zoals hoe ziet de huid er uit), de lichaamstaal zien of bijvoorbeeld de uitstraling van iemand en ik kan energetisch kijken wat nodig is op dat moment voor deze persoon. Soms zijn dat beelden, soms woorden of een intuïtief gevoel. Ik gebruik alle informatie om te helpen de balans te herstellen, maar ook om volgende of nieuwe stappen in het leven te kunnen zetten als iemand daar behoefte aan heeft.

SLUITEN

Coaching

Zoals eerder gezegd kan je met welke klacht of vraag dan ook bij mij in de praktijk komen.

Dit kunnen, naast lichamelijke klachten, ook levensvragen, relationele problemen, een ontwikkelingsbehoefte of een frisse kijk op dingen zijn.

Mijn uitgangspunt is altijd de gehele mens en ik geef informatie of uitleg bezien vanuit de Traditionele Chinese filosofie gekoppeld aan jou en wat jij vraagt of nodig hebt. Dit kan eenmalig zijn, dan meestal bij de intake, of een traject van meerdere sessies. Vaak loopt de coaching naast de acupunctuur of andere behandelmethode mee in het traject richting balans.

Coaching kan ik in verschillende vormen gieten, van een gewoon goed gesprek tot een reading of met behulp van systemisch werk (werken met familiaire issues die doorwerken in je leven en de plek waar jij staat en zou willen staan in je gezin, familie of bijvoorbeeld op het werk), Tarotkaarten of visualisatie of het geven van tips & trics om bijvoorbeeld van je ratio naar je gevoel te kunnen komen. Niets is vreemd voor mij, alles kan besproken worden in een vertrouwelijke en veilige omgeving.

SLUITEN

Healing

Healing is een vorm van energie overdracht door middel van intentie. De handen worden op bepaalde plekken op het lichaam gelegd waardoor er een interactie ontstaat van energie tussen de therapeut en diegene die de behandeling ontvangt. Met energie kan je de trilling, die in elke cel aanwezig is, veranderen. Elke cel, elk deeltje van het lichaam beweegt. Als je een levende cel onder de microscoop zou leggen, kan je deze trilling waarnemen. Een cel bestaat uit verschillende partikels, nog kleinere onderdeeltjes die samen een cel vormen. Ook deze partikels bewegen. Dit is moeilijk tot niet waar te nemen onder de microscoop, maar er is altijd een energie overdracht door middel van beweging. Als healer werk je met deze energie overdracht met als doel de balans te herstellen op het diepste niveau.

Ik combineer de verschillende massagevormen eigenlijk altijd met healing door te voelen wat het lichaam nodig heeft, waar het vastloopt, waar verwarming en voeding nodig is of waar hitte getemperd moet worden om bijvoorbeeld ontstekingen te voorkomen of te verhelpen.

Er zijn verschillende technieken ontwikkeld van healing, zoals Reiki, maar alle technieken hebben als basis energieoverdracht door middel van intentie.

SLUITEN

Moxa therapie

Moxa therapie is een techniek waarbij een staafje of blokje van het kruid Artemisia tot ontbranding wordt gebracht boven de betreffende acupunctuurpunten om deze te verwarmen en stimuleren. Soms wordt het kruid op de acupunctuurnaald geplaatst. Ook wordt er gewerkt met de zogeheten moxa-sticks, welke vlak boven de huid worden gehouden en zo de acupunctuurpunten beïnvloeden.

Moxatherapie kan het functioneren van de organen en meridianen helpen, en Yin en Yang, Qi en Bloed reguleren. Acupunctuur en moxatherapie kunnen in combinatie worden toegepast. Moxa therapie wordt toegepast als er sprake is van het Chinese beeld van koude, en/of stagnatie en verwarmt, heft stagnaties op en stimuleert de doorbloeding. Moxa therapie heeft meer bekendheid gekregen bij de behandeling van zwangeren om het kindje in de baarmoeder te draaien bij een stuitligging, maar is voor veel meer inzetbaar.

De moxalamp zet ik veel in tijdens de behandeling. Dit is een warmtelamp met een mineralen en kruiden schijf die door middel van infrarood verwarmd wordt. Deze mineralen komen vrij door de warmte en worden opgenomen in de huid. Dit geeft een verkwikkende en ontspannen werking.

Cupping

Cupping is een methode waarbij een bol glaasje (cup) aangebracht wordt op het huidoppervlak. Door de cup kortstondig te verwarmen en meteen op de huid te plaatsen, ontstaat een vacuüm van de huid. Het doel is om wind en kou te verdrijven en om bloedstagnatie en pijn op te heffen. Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, welke na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden. Als je helemaal vast zit door bijvoorbeeld griep, hoesten of stress en je spieren verstijfd zijn, kan cupping een goede optie zijn om weer in beweging te komen!

SLUITEN

TuiNa Chinese manuele therapie

TuiNa maakt gebruik van een grote variatie massagetechnieken. TuiNa is niet te vergelijken met Westerse massages, die meestal zijn gericht op het specifiek behandelen van spieren en spiergroepen. TuiNa kan worden gebruikt voor ontspanning, maar tevens voor het behandelen van een grote verscheidenheid aan medische klachten. Daarom wordt TuiNa ook wel omschreven als Chinese Medische Massage.

TuiNa therapie maakt gebruik van manuele technieken om energetische disharmonieën, die ziekte tot gevolg hebben, te behandelen.

Dit wordt bereikt door:

  • het verwijderen van de blokkades in de energiestroom (Qi) in het gehele lichaam (pijn en spasmen opheffen).
  • het herstellen en stimuleren van de circulatie van Qi en Bloed (spieren en pezen te ontspannen).
  • herstel van gewrichtsklachten en het mobiliseren van de gewrichten ( dislocaties verminderen).
  • herstel van verklevingen.
  • verbeteren van de functies van de interne organen.
  • reguleren van het zenuwweefsel.

TuiNa kan heel goed samengaan met andere Chinese en/of Westerse therapievormen, als onderdeel van een volledige behandelingsstrategie.

Daarom combineer ik vaak acupunctuur met tuiNa, klassieke massage en healing.

SLUITEN

Acupunctuur

De basis van mijn behandelingen is holistisch, dat wil zeggen kijkend naar het totaalplaatje, naar de hele mens. De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn of haar klachten anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte maar de mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring van deze balans kunnen er klachten optreden

Acupunctuur kan helpen bij het herstel van het evenwicht als er klachten zijn, maar ook preventief, om te voorkomen dat er klachten ontstaan. Acupunctuur werkt met meridianen. Dit zijn energiebanen in het lichaam met acupunctuurpunten, waar fijne naaldjes in gezet worden om deze punten te stimuleren en daardoor de energie (Qi) te laten stromen om de balans tussen Yin en Yang te herstellen.

De werking van meridianen kunnen een beetje vergeleken worden met de werking van zenuwbanen. Zenuwen verzorgen bepaalde segmenten in het lichaam en dat doen meridianen ook.

De punten op deze meridianen hebben ieder een bepaalde werking en specifieke eigenschappen, ze werken op zowel het fysieke lichaam als op mentaal/emotioneel gebied. Puntkoppels of groepen kunnen samenwerken en hebben dan weer een andere invloed op het systeem.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur en aangetoond dat het goed werkt bij bijvoorbeeld pijnklachten, echter acupunctuur is multi inzetbaar omdat naar het hele systeem gekeken wordt en daarom voor vele klachten in te zetten is.

Mocht je meer willen weten over wetenschappelijk onderzoek van acupunctuur, lees verder hierover in de links hieronder.

Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek is hier te vinden

Wetenschap en TCG info beroepsvereniging Zhong

SLUITEN